Coaching

3 gondolat, hogy tartósak legyenek az újévi fogadalmaid

ujevi_fogadalmak

Az újévi fogadalmak 80%-a megy a kukába. De olyan statisztikát is olvastam, ami 90%-ot mondott. Ez azért elég elszomorító. Mégis, minden év elején emberek milliói határozzák el, hogy változtatnak az életükön.

 

Hogyan tudod ezt elkerülni és sziklaszilárdan tartani magadat az elhatározásodhoz, akármit is határozol el, hogy változtatni fogsz az életeden?

Ez egy rendhagyó bejegyzés lesz, ami helikopter nézőpontból tekint a fogadalmakra és egyben a célkitűzésekre is, ha új célokat akarsz magadnak kitűzni az újévben. Bármelyiket is akarod megvalósítani, ez a három nézőpont hasznos lesz neked. És ha még nem egészen egyértelmű, a coaching segítségével meg tudod tenni a nulladik lépést a sikeres fogadalmak irányába.

Értékek és hiedelmek

Az értékrended és a hiedelmeid tudattalanul alakulnak ki és befolyásolnak téged a döntéseid meghozatalában. Ha tisztában vagy velük, ez nagyon sokat tud segíteni az életed minden területén, legyen szó párkapcsolatról, vagy munkahelyről, és most jelen esetben az újévi fogadalmaidról.

Ha az a fogadalom, amit meg akarsz valósítani, nincs összhangban az értékeiddel és a hiedelmeiddel, sajnos, nagy valószínűséggel nem fogd tudni tartani magad hozzá. Hiába akarsz sportosabb életet élni, ha a szabadidő eltöltése során a sorozatnézés előkelőbb helyet foglal el az értékeid rangsorában.

Hiába akarsz nagyobb rendet tartani a szobádban, ha a pakolást mélyen a szívedben időrablásnak tartod, ne adj isten, haragszol az anyukádra, mert mindig a pakolással piszkált, és tudat alatt ellene tiltakozol (most csak fantáziálok, ez már egy terápiás ülés témája, amibe még véletlenül sem akarok belemenni).

Így hát az első lépés lehet a fogadalmak megtartása irányában, ha végiggondolod, hogy mi számít értékesnek számodra és milyen hiedelmek fűződnek ahhoz az elhatározáshoz, amit most meg akarsz tenni.

Mi a miérted?

Simon Sinek óta tudjuk, hogy ha kideríted, hogy mi az igazi ok egy cselekedet vagy egy cél mögött, sokkal sikeresebben el tudod érni. Ez mutatja meg az igazi motivációt, ami tovább visz akkor is, ha nehéz tartani magad a fogadalmadhoz. Ha a célodhoz vezető út során nehézségekbe ütközöl.

Mit érsz el, ha tartod magad a fogadalmadhoz? Mi az, amit elérsz általa?

Tegyük fel, többet akarsz idén olvasni. Miért? Annyi mindent tudsz csinálni az szabadidődben, miért pont olvasni akarsz? Mi fontos neked az olvasásban?

Egyáltalán. Az a fogadalom, vagy cél neked fontos, vagy valaki kedvéért akarod csinálni? Valakinek meg akarsz felelni? Valakinek a kedvében akarsz járni?

Ha magadért teszed, mit érsz el általa?

kezd_a_mierttel

Vizualizálj!

Képzeld el a jobb verziódat, amit elérsz majd, ha tartod magad a fogadalmadhoz. Milyen leszel majd?

Sokszor a célod annyira távoli és bizonytalan, hogy az út során elveszíted a lelkesedésed. Különösen igaz ez mostanában a közösségi média világában, amikor kiraksz egy képet és azonnal özönlenek a pozitív visszajelzések. A fogadalmakkal és a célokkal sajnos nem ez a helyzet. Ahogy telik-múlik az idő, könnyen elveszítheted a lelkesedésed és te is a 80%-hoz fogsz tartozni.

Játssz egy kicsit az idővel! Ha előre tekered az kerekét, és mondjuk nyár van, vagy netán már karácsony (Vicces gondolat, nem? Még most barátkozunk a 2023-mal, nemrég múlt el a mostani karácsony.), hogy fogod magad érezni? Milyen leszel majd? Mit vesznek észre rajtad a környezetedben lévő emberek?

Ennyire egyszerű. 🙂

Vagy mégsem? Erősítsd meg magad egy külső segítővel, mondjuk velem, aki támogat téged, hogy tudd tartani a fogadalmad, hogy könnyebben, gyorsabban elérd a célodat. A coaching segítségével jobban át tudod tekinteni az értékeidet, a hiedelmeidet, a miértjeidet.

És hogy miben tudlak még coachként támogatni, itt találsz róla egy másik írást.

kezdodik_a_kaland

Ajánlott bejegyzések