Tudatosodás a vezetői és követői szerepeinkben az argentin tangó és a coaching által

Gyerekkorunkban arról álmodunk, hogy mi majd vezetők leszünk. Expedíciókat, vállalatokat, űrrakétákat, versenyautókat (kamiont, kukás autót… ). De melyik gyerek mondja azt kicsi korában csillogó szemekkel, hogy ha nagy leszek, követő leszek! A választ kimondás nélkül is tudjuk… senki nem így indul neki az életnek. És ha körbe nézünk, hányszor vagyunk a követő szerepben? Lehet, hogy most azt mondod, soha… Hány embert, céget, oldalt követünk a közösségi médiában? Önként és dalolva… senki nem kényszerít rá. Akkor miért is tesszük? Milyen előnyünk származik belőle?

Hogyan válhatunk még jobb vezetővé? Ezt a kérdést rengetegszer halljuk. Óriási irodalma van, szinte naponta jelennek meg erről könyvek. Az Amazonon 60000 könyv szerepel a Leadership címszó alatt. A vállalatok és vállalkozások motorjai a vezetők, a vizionáriusok, a jövőteremtők. Nagyon divatos téma lett, hogy hogyan tud valaki menedzserből vezetővé válni.   Méltatlanul kevesebb irodalom van azonban, ami a követésről szól.

Az Amazonon Followership címszó alatt 279 db találat szerepel. Miért hanyagoljuk el ezt a nagyon fontos szerepet? Lehet, hogy követőnek lenni nem annyira szexi és vonzó, mint vezetőnek lenni, de egy szervezetben egy adott pillanatban általában több a követő, mint a vezető, így nagyon is érdemes ezzel a szereppel is foglalkozni. Egyébként is. Hogy lesz belőled vezető, ha nincsenek követőid?

Valószínűleg nem is gondolunk bele, hogy ezt a két szerepet folyamatosan mindenki játssza. Akár egy időben is, vagy akár felváltva. A főnököm vezető szerepben van velem szemben, de követő szerepben az ő főnökével szemben, attól függően, hogy a vállalati hierarchiában hol helyezkedünk el. És lehet, hogy te azt gondolod magadról, hogy beosztottként te „csak” követő vagy, de ha már a társosztálytól kérsz valamit, ott már te vezetsz. Hiszen te gurítod el a labdát és irányítod az eseményeket.

És ez a sor folytatódik, ha az irodán kívüli életet nézzük meg. Párkapcsolatban, szülőként, egy hivatalban, a közértben mind vagy vezetők, vagy követők vagyunk.

Vezetőként ha tudatosabbá válsz a követői szerepre, jobban tudod vezetni az embereidet. Jobb társsá, partnerré, szülővé, baráttá válsz. És ha követőként belekóstolsz a vezetői szerepbe, talán jobban megérted a főnököd (apád, anyád, osztályfőnök, közös képviselő) döntéseit. Mindenki felismerheti, hogy az együttműködésből mennyivel jobb dolgok jönnek ki, mint ha valaki ellenáll, vagy erőből akar valamit csinálni.

Ez a workshop két nagy pillérre épít.

Az egyik az argentin tangó. Ugye, már hallod is a zenét a füledben, látod a szenvedélyesen táncoló párokat. Itt libben egy szoknya, ott megpihen a páros egy pillanatra… a tangó teljesen improvizatív tánc, a vezető és a követő között létrejövő, szavak nélküli kommunikáció eredményeképpen létrejövő mozgás. A vezető adja az impulzusokat, irányokat a követőnek, a követő pedig veszi a jeleket, lereagálja azokat, és ezzel visszajelzést ad a vezetőnek. Mindezt szavak nélkül, mozdulatok által. A vezető csak olyan jeleket tud küldeni a követőnek, amilyeneket az be tud fogadni. És a követő csak azokat a jeleket tudja befogadni, amiket értelmezni tud. Itt már jön is a kérdés, hogy vajon a követő azt érti-e, amit a vezető „mondani” akar? És ezek után a vezető dekódolja a követő által leadott jeleket, és ez után vezet tovább. Egyszerű? Vagy talán mégsem annyira?

A másik pillér a coaching. Hogyan lehet láthatóvá tenni a láthatatlant. Az életben kb. 90%-ban előre meghatározott programok alapján létezünk. Hogy mik ezek a programok? Amiket magunkkal hozunk a neveltetésünk, a társadalmi szokások, a kultúránk által, amiket leszűrünk az interakcióinkból, a visszajelzésekből, amiket kapunk a környezetünktől, amiket megenged és elfogad a vállalati kultúra, a családi szokások, a párkapcsolatban kialakított keretrendszer. Ezeket sokszor észre sem vesszük. Csak tesszük a dolgunkat, mert mindig úgy szoktuk, ezt gondoljuk jónak és helyesnek, azt gondoljuk, hogy azt várják tőlünk. Egy coaching folyamat során sok ilyen program, hiedelem előjöhet. A kérdés az, hogy ha észrevesszük ezeket, utána mit kezdünk velük?

Ajánljuk ezt a workshopot azoknak, akik szeretnének:

  • Javítani a párkapcsolatukon
  • Jobb vezetőkké válni azáltal, hogy jobb követőkké válnak.
  • Nagyobb rálátást a vezetők és követők közötti dinamikára.
  • Finomítani a kommunikációjukon a munkában és az életben.
  • Tudatosodni a saját szerepükben a munkahelyen és a magánéletben.
  • Jobb játékosokká válni a munkában és az életben.
  • Újabb tapasztalatokat szerezni a szavak nélküli kommunikációban és azok hatásában.
  • Jobban kapcsolódni a testükhöz és tudatosabbá válni az érzelmeik terén.
  • Magasabb szintre emelkedni abban, ahogy kapcsolódnak saját magukhoz, az őket körülvevő emberekhez és környezetükhöz.
  • Fejlődni az érzelmi intelligencia terén.

A workshopot vezetik:

Pálffy-Balogh Márta, Pálffy Levente Tangó instruktorok – Tango-Elements

https://www.tango-elements.hu/rolunk/

és jómagam, Nagy Erika.

A workshopon való részvételhez tangós alapismeretek nem szükségesek. Öltözési lehetőség van. Kérlek, hozz magaddal valamilyen írószert (tollat, ceruzát) is!

A workshop ideje: egyéni ajánlatkérés alapján

Helyszín: Budai Tangó Club (BTC), 1068. Budapest, Szondi u. 98/B.

Ruházat: kényelmes

Érdeklődni a lenti nyomtatványon keresztül lehet. A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező.