Önfejlesztés Önismeret

Szükség van-e újévi fogadalmakra?

újságcikk az újévi fogadalmakról
újságcikk az újévi fogadalmakról

Tavaly ilyen tájban írtam egy bejegyzést, hogy hogyan növelhetjük az újévi fogadalmak sikerességének valószínűségét. Idén, ahogy ezen a témán gondolkozom, most egyre inkább inkább amondó vagyok, hogy erre a kérdésre nem a válasz. Hirtelen  felindulásból elkövetett fogadalmak helyett lehet, hogy inkább a hosszú távú célok és kisebb lépések lehetnek célravezetőbbek.

Tégy meg magadnak egy szívességet, és ne tegyél újévi fogadalmakat!

Mi lehet az újévi fogadalmak mögött?

 • A vágy, hogy jobbá válj, fejlődj. 
 • Bűntudat, hogy valamin már rég változtatnod kellett volna, de nem tetted meg. 
 • A nyomás a barátok, ismerősök részéről, mert ők is csinálják.
 • FOMO, hogy nehogy lemaradj a többiektől.
 • Az agyad impulzív része.

Ha már megtalálod, hogy mi lehet a fogadalom mögött, azzal is egy lépést teszel a célod felé. Lehet, hogy rájössz, hogy nem is arra van szükséged, amit a fogadalom ad neked, hanem valami másra, amit másképp tudsz elérni.

Tudtad, hogy a január a nevét az Ókori Rómában Janusról kapta? Janus a kétarcú isten. Az egyik arcával a múltba tekint, és a tavalyi évre néz, a másikkal pedig a jövőbe, idénre. És persze, hogy te is azt szeretnéd, hogy ez az év jobb legyen, mint a tavalyi.

Az újévi fogadalmak 80%-a már el is hal január végére. Akkor miért is akarod erőltetni? Nagyobb valószínűséggel okozol csalódást magadnak, mint sikerélményt. A sok csalódás pedig frusztrációhoz és tanult tehetetlenséghez vezet.

Mi történik az újévi fogadalmakkal?

Hirtelen belelkesülsz, párszor csinálod (lemégy a konditerembe vagy salátát eszel ebédre tészta helyett), de utána szembesülsz a nehézségekkel. Kevesebb időd lesz a megszokott dolgaidra, vagy éppen este 10-kor fogod nyitogatni a hűtőajtót, mert éhes vagy. Arra már nem marad időd és energiád, hogy a fejlődésedet fel is jegyezd, így szépen lassan (vagy gyorsan) elveszíted a motivációdat.

Nyomást helyezel magadra, ami lehet, hogy a kudarchoz jobban hozzásegít, mint a sikerhez. A változás görbéje alapján csak a görbe aljáig jutsz, de onnan már nem lesz erőd felemelkedni.

Legyünk őszinték. Amin változtatni akarsz, azt megteszed. Dátumtól függetlenül.

Mi segíthet akkor, hogy sikeresen változtass, ha esetleg mégis az újévi fogadalom mellett döntöttél, vagy akár hosszabb távú célt tűztél ki magad elé?

 • Kezdd kicsiben. Ahelyett, hogy hetente 3x lejársz konditerembe, csinálj minden nap 10 fekvőtámaszt, vagy 3 napüdvüzletet, vagy 1 perc plankot, vagy 5 percig a döglött bogár gyakorlatot, vagy sétálj 15 percet. Az apró sikerélmények motiválni fognak a nagyobb változtatásokra.
 • Az új szokásokat könnyebb kialakítani, ha egy meglévő szokáshoz kötöd. Pl. Több vizet akarsz inni? Reggel és este fogmosás után igyál egy pohárral.
 • Válassz egy bizonyos viselkedést, amit meg akarsz változtatni. Pl. este lefekvés előtt nem ránézel rá az emailjeidre.
 • Keresd meg a megfelelő környezetet. Ha többet akarsz olvasni, iratkozz be egy könyvtárba, és járj el az olvasóterembe olvasni. A telefonodat pedig hagyd kint a kabátodban.
 • Legyenek reálisak az elvárásaid magaddal szemben. Ha eddig semennyit sem mozogtál, a heti három edzés ellen a tested is és az agyad is tiltakozni fog. Ld. első pont. Ha kicsiben kezded, onnan sokkal könnyebb lesz tovább lépni.
 • Alakíts ki magadnak támogató rendszert. Ez lehet egy barát, akivel együtt jártok el edzeni, vagy akinek beszámolsz az eredményeidről, egy applikáció, amiben a fejlődésedet nyomon tudod követni.
 • Tartsd a szemed a pozitív végkifejleten. Gondolj arra, hogy mennyivel jobban fogod magad érezni, ha elérted a célod.
 • Dicsérd meg vagy jutalmazd meg magad időnként, hogy kitartasz és haladsz a célod felé.
 • Gyere el coachingba, és segítek neked túljutni a kezdeti nehézségeken, megtalálod azt a módot, ahogy elérheted a céljaidat (és meg tudod tartani a fogadalmadat).

Én is tettem egy újévi fogadalmat. Vagyis inkább hoztam egy döntést. (Ja, igen. Ez is lehet még egy módszer, ami hozzásegít téged a sikerhez. Átkeretezed az újévi fogadalmad, és helyett azt mondod, hogy úgy döntöttem, hogy…) Este nem viszem be a telefonomat a hálószobámba. Így nincs meg a kísértés, hogy este még nyomogassam, vagy reggel az legyen az első mozdulatom, hogy érte nyúlok.

Egyébként pedig. Az év bármelyik napja megfelelő a változtatásra és az új döntések meghozatalára.

Sok sikert és boldog újévet! Dec. 31-én számadás, hogy ki mire jutott. 🙂 

Ajánlott bejegyzések