Coaching Kommunikáció Önismeret

4+1 érv, hogy miért érdemes megtanulnod nemet mondani

vörös hajú lány nemet mond

Olvasási idő: 3,5 p

Néhány ember mintha úgy született volna, hogy egyszerűen tud nemet mondani. De vannak közöttünk olyanok is, akik küzdenek a határhúzással. Mi egyszerűen úgy érezhetjük, hogy nem szabad nemet mondanunk, vagy nem érdemeljük meg, hogy ezt tegyük. Úgy érezhetjük, hogy egy ilyen helyzetben golyóálló kifogásokkal kell felfegyverkeznünk. Az is előfordulhat, hogy úgy érezzük, hogy kötelességünk mások érzéseit vagy szükségleteit a sajátunk rovására kielégíteni.

Ha átkeretezed a határokkal kapcsolatos gondolkodásmódodat, az megváltoztathatja az életedet. A rossz hír az, hogy rájössz, hogy a határok hiánya miatt valójában lehet, hogy ártottál magadnak és másoknak is. A jó hír pedig az, hogy ha egyszer elkezdesz gyakorolni nemet mondani, rájössz, hogy ha nemet mondasz egy dologra, akkor valójában igent mondasz valami másra, legyen szó akár a több szabadidőről, az egészséges egyedüllétről, egy olyan tevékenységről, amit valóban szeretnél csinálni, vagy egyszerűen csak a szabad akaratodat gyakorlásáról.

Hogyan nehezíted meg mindenki helyzetét azzal, ha nem tudsz nemet mondani?

Ha az utolsó pillanatban úgyis kifarolsz a vállalásaidból, amikre korábban igent mondtál, sokkal nehezebbé teszed a helyzetet minden érintett számára. Így ahelyett, hogy eleve nemet mondtál volna, azon kapod magad, hogy kínkeservesen mondasz le egy-egy olyan munkáról, amit nem lett volna szabad elvállalnod, kínosan hagytál ott olyan bulikat, ahol nem lett volna szabad helyet foglalnod a kanapén, és szívfájdítóan ott hagytál olyan randikat, amiket nem lett volna szabad bevállalnod.

Senki sem szereti a mártírokat

A bűntudat, a szégyenérzet, a szocializáció és a következményektől való félelem időnként megnehezítheti, hogy ne olyan választ adjunk, amilyet feltételezzük, hogy az emberek akarnak hallani. És néha egyszerűen csak azért nem mondunk nemet, mert nem akarunk csalódást okozni másoknak.

Ez kifelé szépen hangzik, de a felszín alatt (néha a tudatos énünk számára is ismeretlenül) ott lapulhat a neheztelés. Senki sem szereti a mártírokat. Nem igazán kedves vagy nemes dolog igent mondani, amikor titokban neheztelünk a döntésünk miatt (először a másik emberre, utána pedig saját magadra). Én szörnyen érezném magam, ha a félelem vagy az önfeláldozás lenne az egyetlen ok, amiért valaki igent mondana nekem. Kérlek, bízz bennem annyira, hogy őszinte vagy velem! Azok az emberek, akik törődnek veled, nem akarják, hogy igent mondj, amikor az lenne a legjobb neked, ha visszautasítanád a kérésüket.

Valójában ha tudsz nemet mondani, ennek rejtett előnyei vannak, amelyek tovább segítenek neked, hogy egyre többet mondd ki ezt a bűvös három betűs szót.

Felnőtt – felnőtt kommunikáció

Ha abból indulsz ki, hogy egy felnőtt kér valamit egy másik felnőttől, a kérdezőt és a válaszadót egyaránt egyenrangú félnek tekinted: mindkét ember érzései számítanak, és mindkettőjük ideje számít.

Őszinteség

Hasznosabb, ha bízol abban, hogy a kérdező személy képes kezelni a válaszodat, hogy őszinte választ akar, és hogy azt akarja, ami a legjobb neked.

Tisztelet, bizalom

Nem úgy tiszteled meg valaki más érzéseit, hogy megtagadod a saját érzéseidet, nem úgy, hogy meg akarod óvni a másik személyt, és úgy teszel, mintha olyasmit akarnál, amit nem akarsz. Hanem úgy, hogy bízol abban, hogy ő is akarja és tudja kezelni az őszinteséged. Nem úgy tiszteled meg valaki más idejét, hogy feláldozod a saját idődet, és nem úgy, hogy balek vagy. Hanem úgy, hogy elmondod az igényeidet és meghúzod a határaidat, így ők is készíthetnek más terveket.

Udvariasság

Ha olyan bizonytalan igent mondasz, amit végül úgyis lemondasz, sokkal több kárt okozhat, mint hasznot – volt már olyan barátom, aki azt mondta: “Ha korábban nemet mondtál volna, akkor tudtam volna meghívni valaki mást.”

Minél hamarabb mondasz egy határozott nemet, annál több időt adsz az embereknek, hogy más terveket készítsenek vagy újratervezzenek. Tedd meg nekik ezt az udvarias gesztust!

Önazonosság

Megtanítod az embereknek, hogy ki vagy, mit szeretsz, és milyen új dolgokat vagy hajlandó kipróbálni, és milyeneket nem. Megmutatod nekik, hogyan bánjanak veled, és meghúzod a határaidat. És ha tudják, hogy hajlandó vagy őszinte lenni, és nemet mondani amikor kell, akkor bízhatnak abban, hogy amikor igent mondasz, az azért van, mert valóban akarod. Ez azt is lehetővé teszi számukra, hogy meghívjanak helyetted valaki mást, aki talán jobban érdeklődik! Ne kötelességből mondj igent. Ha fordulna a kocka, te is azt akarnád, hogy valaki kötelességből tegyen meg neked valamit?

Ha úgy érzed, hogy segítettek neked ezek a gondolatok és fejlődni akarsz abban, hogy kinek és hogyan mondasz nemet, kérj hozzám időpontot. Ha a coaching módszeréről akarsz bővebben olvasni, azt itt tudod megtenni.

vörös hajú lány OK jelet mutat a két hüvelykujjával

Fotók: benzoix, Freepik

Ajánlott bejegyzések