Önfejlesztés

A lelki egészség világnapja – október 10.

Egy férfi és egy nő ül az ersőben egy pokrócon. Egy térképet néznek. A lelki egészség megőrzése fontos.

Október tizedike a lelki egészség világnapja. Az eseményt a Lelki Egészség Világszövetsége alapította 1992-ben azzal a céllal, hogy felhívják a figyelmet a lelki egészség fontosságára és levegyék a stigmát a mentális betegségekről.

Egészség ≠ testi egészség

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO, World Health Organization) definíciója szerint “Az egészség a teljes testi, lelki és szociális jóllét állapota, és nem csupán a betegség hiánya.“

Egészség-betegség relációban általában a testi egészségre szoktunk gondolni, azonban a lelki egészség is elengedhetetlen ahhoz, hogy sikeresen tudd irányítani az életed.

A WHO általános megfogalmazása szerint a lelki egészség egy olyan jólléti állapot, melyben az egyén a saját képességeit felismeri, képes megbirkózni a mindennapi élet stresszhelyzeteivel, hatékonyan dolgozik, és képes valamivel hozzájárulni közösségéhez.

Lelki egészség vagy mentális egészség?

Angolul World Mental Health Day a világnap neve, és magyarra nem is nagyon lehet ezt a mental health dolgot lefordítani. Hiszen a lelki egészség nem ugyanazt jelenti, mint a mentális egészség. A mentális egészségbe az orvosi ellátást igénylő pszichés betegségek is beletartoznak, ilyenek pl. a depresszió, skizofrénia, bipoláris zavar.

De a túl sok stressz, feladat, elvárás, mind hozzájárulhat a kimerüléshez, kiégéshez.

Az utóbbi időben pedig bőven voltak olyan események, amelyek megviselték még azokat az embereket is, akik aktívan tesznek a lelki egészségük megőrzéséért. A pandémia, a szomszédban zajló háború, mind olyan bizonytalansági tényezők, amelyekről lehet, hogy nem is gondolod, de befolyásolják a hangulatodat.

Mit tudsz tenni a lelki egészség megőrzése érdekében?

A lelki egészség is olyan, mint egy izom: ha rendszeresen teszel érte, akkor fejlődni fog. És mint ahogy az életben a legtöbb dolog, ez sem rakétatudomány. Ha használod a józan paraszti eszed, már nagyon sokat tettél a lelki (és mentális) egészségedért.

  • Mozogj! A mozgás segít a stresszt jobban kezelni, kiszellőztetni a fejed, mindeközben még jól is érzed magad. A séta is mozgás! Ha munka után egy megállóval hamarabb szállsz le a buszról (villamosról, hévről), az kb. egy 4-500 méteres sétát jelent. Mire hazaérsz, jobban magad mögött tudod hagyni a napi problémákat.
  • Végezz olyan tevékenységeket, amelyek a jelenben tartanak! Ilyen lehet a főzés, a kertészkedés, kreatívkodás vagy a barkácsolás is. Miközben ezeket végzed, nem a problémákon jár az agyad.
  • Vedd magad körül olyan emberekkel, akikkel jól érzed magad! Egy jó beszélgetés, vagy egy nagy nevetés, és máris derűsebben látod az életet.
  • Csendesedj el néha! Ha csak kiülsz a parkba, vagy lemégy a Duna partra, vagy naplót írsz, ezek mind segítenek neked rendezni a gondolataidat és tisztábban látni. Amiről esetleg azt gondolod, hogy túl sok neked, így könnyebben találsz rá megoldást. 
  • Kérj segítséget! Nem csak akkor, amikor már lelkileg nagyon nem vagy jól, hanem bármikor, bármiben az életben! A családodtól, barátaidtól, kollégáidtól… Nem mindent neked kell egyedül megoldanod!

Tapasztald meg a coaching erejét, tapasztald meg, hogy milyen az, amikor úgy figyelnek rád, mint még soha senki. Jelentkezz be hozzám egy ülésre, és nézzük meg együtt, hogy mit tudsz tenni magadért, hogy jobban érezd magad. És ne feledd, Always look at the bright side of life!

Ajánlott bejegyzések