Önismeret

Komfortzóna elhagyás

komfortzóna elhagyás, Roger Federer Coldplay koncerten

Olvasási idő: 2 perc

A komfortzóna elhagyás mostanában divatos téma, sokszor hallhatsz te is róla. Bár elsőre ijesztőnek tűnhet, beláthatod, hogy ha mindig a megszokott környezetedben mozogsz, a megszokott emberekkel találkozol és beszélgetsz, vagy dolgozol, ha mindig ugyanazokat a dolgokat csinálod ugyanúgy, akkor nem fogsz nagyon fejlődni. Vagy lehet, hogy egy kicsit sem. Pedig az érdekes dolgok a komfortzóna határán, vagy azon kívül történnek. És te döntöd el, hogy mennyire hagyod el a komfortzónádat, hogy kipróbáld magad új területeken, új szerepekben.

A komfortzóna elhagyás és én

Nekem például ezeknek a bejegyzéseknek az írása jelent komfortzóna elhagyást, hiszen nem tudom, hogy kiben milyen benyomást tesznek, gondolatokat ébresztenek. A bizonytalanság kissé megbénít, de a hit, hogy esetleg valaki pont egy ilyen írás hatására jön hozzám coachingra és ennek hatására gyorsan fog pozitív változás bekövetkezni az életében, ez felbátorít, és emiatt átlépek a saját árnyékomon.

Nyilvános beszéd és a komfortzóna elhagyás

A nyilvános beszédtől az USA-ban jobban félnek az emberek, mint a haláltól. Akkor mennyire félhetnek az emberek a nyilvános zenéléstől? 😀

A Coldplay vasárnap este Zürichben lépett fel, és a turnéjuk során már nem először egy híres embert is felhívtak maguk mellé a színpadra egy dal erejéig, egy kis közös muzsikálásra. Most pedig nem mást, mint Roger Federert kérték fel. Federer hihetetlenül népszerű még visszavonulása után is, ezért borítékolható volt a siker. Ahogy elnézem Federert, nem ez volt a természetes közege, de remekül elhagyta a komfortzónáját és így is nagyon szépen megoldotta a feladatot és „hozta a papírformát”.

Hasznos kompetenciák

Mégis, milyen kompetenciákra van szükség ahhoz, hogy egy szakmán kívüli bevállaljon egy spontán nyilvános fellépést 50000 ember előtt és elhagyja a komfortzónáját?

  • tapasztalat nyilvános szereplésben más területen
  • a „vezető” jól delegálja a feladatot, és olyat kér, amit biztosan meg tud csinálni az illető (van ritmusérzéke)
  • támogatás: a banda, a közönség, a család (ahogy Federer kislánya mondta: Apa, csak egyszer élsz!)
  • önismeret (el tudja végezni a feladatot, még akkor is, ha életében nem csinált ilyet korábban)
  • önbizalom
  • kíváncsiság
  • vagányság
  • reziliencia
  • humorérzék
  • és még… ?

És ahogy Federer egy mondatban összefoglalta az élményét a koncert után: “adventure of a lifetime”.

Te mit próbálnál ki, ami ennyire a komfortzóna elhagyást jelentene neked?

Itt tudod megnézni a közös fellépést.

És ha te is szeretnéd többször elhagyni a komfortzónádat, de ehhez szeretnéd, ha valaki fogná a kezed, akkor itt tudsz rólam bővebben olvasni és időpontot kérni egy ismerkedő beszélgetéshez.

Ajánlott bejegyzések