Önismeret

Hogyan szeretünk?

szerelmespár_ágyban_fekszik_és_egymás_szemébe_néznek

Lassan közeledik a karácsony, a szeretet ünnepe. De hányféleképpen is szeretünk?

A szeretet formái: eros, philia, agape… philautia

Jelentenek neked ezek a szavak valamit? Nem igazán? Pedig mind ugyanazt jelenti, szeretet. Valahogy a decembertől májusig tartó időszakban van két szó, ami folyton a füledben cseng, és ezek a szeretet és a szerelem. Kezdődik a karácsonnyal, ami a szeretet ünnepe, aztán jön a Valentin-nap, a szerelmesek napja és végül a május, a szerelem hónapja. Persze ez lehet véletlen is, kinek-kinek hitvallása szerint. De az is előfordulhat, hogy csak a hideg, hosszú, sötét téli napokat próbálod magadnak megfűszerezni.

Az ember társas lény. Ez egyrészt evolúciós szempontból is érthető gondolat, hiszen az esély a túlélésre sokkal nagyobb volt egy közösségben, mint egyedül. És ezen keresztül már el is kezdtek kialakulni azok a tulajdonságaink és képességeink, melyek a társas együttélést elősegítették.

Arisztotelész is ezen a véleményen volt úgy 2300 évvel ezelőtt. Ő zoon politikonnak, azaz társas lénynek hívta az embert. És ezzel már oda is kanyarodtunk a görög filozófiához, és a szeretet ottani megnevezéseihez. Hiszen a magyarban egy szót használunk arra is, ahogy a szülő szereti a gyermekét, vagy ahogy a barátainkat szeretjük, esetleg még az isteni szeretetre is ugyanezt mondjuk.

Az ókori görögöknek hét szavuk volt a szeretetre. Ebből most négyet fogok részletesen leírni.

Eros

Ez a testi szerelem, a szenvedélyes szerelem kifejezése. Az a fajta szerelem, ahol a testiség is része a kapcsolatnak, amit szeretők, szerelmesek éreznek egymás iránt. Eros a szerelem és a termékenység istene a görög mitológiában, ő jelképezi a szexuális vágyat is. A görögök ugyanakkor szeszélyesnek és kiszámíthatatlannak találták a szeretet ezen megnyilvánulását, mivel emiatt az érzés miatt elveszíthetjük önuralmunkat, kivetkőzhetünk magunkból, és olyasmiket tehetünk meg, amiket higgadt fejjel nem tennénk. Ugyanakkor, ha jól használják a felek, akár tantrikus élményekhez is vezethet. Ez az a fajta szeretet, amit egy párkapcsolatban folyamatosan táplálni kell, vigyázni, hogy a tűz ne aludjon ki, hogy a szenvedély megmaradjon.

szerelmespár_ágyban_fekszik_és_egymás_szemébe_néznek

Philia

Ez a baráti, testvéri szeretet szava. Mivel nem foglaltatik benne a szenvedély, ezért kiegyensúlyozottabb, gyengédebb és kevésbé lehet benne sérülni. Alapja a hűség és egymás támogatása, az egyensúly és harmónia. Az őszinte, plátói szerelemre is ezt a szót használták a görögök. Itt az érintett személyeket inkább az együtt töltött idő, az átélt – akár nehéz – helyzetek kovácsolják össze.

Agapé

Az agapé az igazi önzetlen, isteni szeretetet jelenti. Az igazán önzetlen, feltétel nélküli szeretet, a szeretet legmagasabb szintű, legtisztább formája. Az agapé elfogad, megbocsát, és örökké kitart. Ezt a fajta szeretetet akár idegenek felé is érezhetjük, amikor például valami természeti katasztrófa áldozatait segítjük pénzösszeggel vagy tartós élelmiszer csomaggal, akkor ez a fajta szeretet munkálkodik bennünk. Ezt a fajta szeretetet, amely mentes az elvárásoktól, érdemes akár a saját kapcsolatainkban is működtetni. A gyerekünket nem csak akkor szeretjük, ha ötöst vagy dicséretet hoz haza az iskolából, és a párunknak sem csak akkor készítjük el a kedvenc vacsoráját, ha virágot kapunk tőle.

anya_a_kislányával_egymásra_mosolyognak

Philautia

Meglepő lehet, hogy a görögöknek volt egy külön szavuk az önszeretetre is. Ez alapjában véve mindenkiben benne van. Előfordulhat, hogy már-már kóros szintet üt meg, ilyenkor az illető önző lesz, vagy akár nárcisztikus. Azonban ha helyes önértékelésen alapul, akkor ez egy teljesen egészséges érzelem. A mitológia szerint csak azt a szeretet tudjuk megosztani másokkal, ami már eleve bennünk lakik: a philautia a megértésen és elfogadáson alapuló szeretet.

szeretem_magam

És miért tartom ennek a fajta szeretetnek a hangsúlyozását így, karácsony környékén? Kérdezem én: ha magadat nem szereted, hogyan tudsz másokat szeretni? Vajon megadod-e magadnak azt, amit másoknak is megadsz? A figyelmet, gondoskodást, apró (vagy nagyobb) ajándékokat, a minőségi időt? Főleg a női szerephez, gondolkodáshoz hozzátartozik az adás, a másokra való figyelem. De hogyan tudsz másokra figyelni, hogyan tudsz adni, ha közben magadra nem figyelsz, magadat nem töltöd? Ha mindig csak másokra gondolsz, másoknak adsz, akkor mikor fogsz saját magadról, a saját érzelmi szükségleteidről gondoskodni?

Figyelj magadra is, figyelj a tested, a lelked és a szíved jelzéseit még akkor is, ha egész nap rohansz, mert minden perced be van osztva, hogy eleget tégy a feladataidnak és gondját viseld a szeretteidnek is. Este egy finom csésze tea, vagy egy pohár bor mellett tarts egy kis pihenőt, amikor sorba veszed, hogy hogyan is telt az a nap, mi volt benne jó, mi volt kevésbé, és mi az, amit legközelebb máshogy fogsz csinálni. Mi okozott örömöt, mit tudsz csinálni másnap, ami boldoggá tesz téged? Mire lenne szükséged, hogy boldogabb légy?

Hiszen ha a karácsony kapcsán felmerül benned, hogy hogyan tudsz örömöt okozni a szeretteidnek, kérdezd meg magadat, hogy neked mi okozna örömöt? Sok sikert!

Ajánlott bejegyzések