Életközép coaching a könnyedebb átmenet érdekében

Azt mondod, a tortádon már több, mint 40 gyertya ég? Hurrá! Ez azt jelenti, hogy már rengeteg mindent elértél, megéltél és megtapasztaltál! Üdv az életközép világában!

De mégis úgy érzed, hogy valami nem az igazi, csak nem tudod pontosan, hogy mi az? Már nem érzed jól magad a munkahelyeden, de nem tudod, hogy mit is akarsz igazán? A gyerekek kirepültek, a párkapcsolatod valahogy már nem a régi? Vagy esetleg észrevetted magadon, hogy mostanában sokszor elgondolkozol a mulandóságon?

Ezekkel az érzésekkel nem vagy egyedül. Teljesen természetesek. A jó hír az, hogy ezt az időszakot fel tudod használni arra, hogy megtaláld az új önmagad, és megtaláld az új fókuszt az életedben! És ehhez egyrészt vissza tudsz nyúlni a gyerekkori álmaidhoz, másrészt fel tudod használni azt a rengeteg élettapasztalatot, amit eddig gyűjtöttél.

Nézzük meg, mi is történik valójában az életközép helyzetben.

A testi változások (főleg a nőknél a hormonális változások, a menopauza összes velejárója) lehet, hogy már azt mutatják, hogy nem vagy a régi. Gyűröttebb az arcod, mikor felébredsz, nem annyira feszes a bőröd, esetleg itt-ott kicsit vastagabb a szigetelés a bőröd alatt, mint aminek igazán örülnél. Csak kapkodod a fejed, hogy a gyerekeid miről beszélnek, amikor egymással dumálnak, a felét nem érted a kifejezéseknek, amiket használnak.

Emellett egyre többet kerülsz filozofikus hangulatba, megérint az élet körüli bizonytalanság, amely három gondolatkörhöz kapcsolódhat.

Mi az életem célja, mi az élet értelme?

Egyre inkább felismered, hogy minek van mélyre ható értelme és minek nincs. Van-e értelme a munkádnak? Ki az az ember melletted az ágyban, aki mellett felébredsz? Azokat a tevékenységeket keresed és kedveled, melyek értékesek, értéket teremtenek. A minőségi időt egyre jobban értékeled. Coaching üléseken gyakori téma, hogy az ügyfelem munkája hogyan tesz hozzá a világhoz, a szűkebben vett közösséghez, a családjához. A coaching üléseken sokszor foglalkozunk az értékekkel és pozitív, támogató hiedelmekkel, melyek alapján az ügyfelem definiálja a számára értelmes tevékenységeket.

Az élet, a saját életed értelmét keresed, azokat a tevékenységeket, amelyek jelentőséggel bírnak. Ma már sok cikket, könyvet is lehet arról olvasni, hogy emberek az életük utolsó szakaszában a betegágyukban miket mondanak, mit sajnálnak. És általában nem azt sajnálják, amit megtettek, hanem azt, amit nem.

Kritizáljuk a Z generációt, de a felmérések szerint a 16-21 évesek 89%-a véli úgy, hogy az életének nincs értelme. Ugye milyen érdekes, hogy az életközép helyzetben is ugyanez mindig foglalkoztat minket?

Saját elmúlásunk, halandóságunk megtapasztalása

Az életközéppel kapcsolatos coaching üléseken kimondva vagy kimondatlanul gyakran felmerül a halandóság kérdése. A szüleid idősödnek, egyre több az egészségügyi probélmájuk, hanyatlanak az értelmi képességeik, nem tudnak lépést tartani a világgal, nem értik azt.

Nem beszélve arról, mennyire mélyen megérint téged, amikor a kortársaid mennek el egy hirtelen vagy egy hosszan tartó betegség után. Meglebbent téged is az elmúlás szele.

Milyen hagyatékot hagy magad után a világban? Mennyit ér egy élet? Milyen példát mutatsz a gyerekeidnek? “Azt akarom, hogy büszkéék legyenek rám a gyerekeim.” hangzik el sokszor. És ez tovább vezet ahhoz, amikor egy coaching ülésen az értékekről beszélgetünk.

Ilyenkor jön a gondolat, hogy jobbá tegyem a világot, a felhalmozott tudásomat, élettapasztalatomat átadjam, esetleg hátrányos helyzetben lévő csoportoknak, őket is hozzásegítve egy jobb, teljesebb élethez.

Közösséghez (valakihez) tartozás

Lehet, hogy elváltál, egyedül vagy, nincs társad. A barátaidnak megvan a családjuk, elfoglaltak, nem érnek rá. A munkahelyen is kicserélődött a társaság, a régiek már ilyen vagy olyan okból kifolyólag elmentek máshová dolgozni. Mindenki éli az életét, ritkán van csak idő, lehetőség találkozni. A párkeresés reménytelen küldetésnek tűnik, a randi appok nem vonzanak, az életben meg hol? Nincs kedved szórakozóhelyekre járni, az egyéjszakás kalandok nem a te világod, te valami tartósabbra, értékesebbre vágysz.

A valahová tartozás ősi érzés bennünk, az evolúció során a túlélés záloga volt. Mivel az ember társas lény, ezért a mai életünkben is fontos maradt ez a szükségletünk. Vágyunk a valahová tartozásra és az ezzel összetartozó elismerésre. A pandémia különösen rámutatott a közösségek megtartó erejére. Mivel az évek során sokat változunk, kevés olyan barátunk van már, aki “igazán megért engem”. Hiába van 500 barátod az arckönyvben és csetelsz is sokakkal rendszeresen, az mégsem ugyanaz, mint személyesen találkozni velük. Mi lesz így a kapcsolataiddal?

A kérdés, hogy te mit akarsz?

A stagnáláson, elveszett lehetőségeken, elmúláson merengeni, vagy meglátni a lehetőséget ebben a helyzetben és újradefiniálni magad? Végül is, annyira könnyű belecsúszni az önsajnálatba, átadni magad a veszteség érzésének (a fiatalságod, a termékenységed, az energiád, a libidód, a szüleid, a jövőbeli kilátások csökkenésének), végignézni, ahogy lassan beborítja az elméd és menedéket keresni abban, hogy a múlt halványodó foszlányaihoz ragaszkodsz.

Ehelyett választhatod azt, hogy újragondolod a mostani helyzeted, felidézed a fiatal éned szellemét, amikor lelkes voltál és kalandvágyó, és beleveted magad a bizonytalanságba, az ismeretlenbe, és minden lehetséges pozitív élménybe, amit ez hozhat mert soha sem késő elkezdeni vagy újrakezdeni valamit. Kihozod magadból a legjobbat és megtapasztalod, hogy a személyes növekedés minden életkorban lehetséges!

Miben segíthet neked az életközép coaching?

A coaching segíteni fog neked, hogy könnyebben és gyorsabban hozz döntéseket és érd el a számodra kívánatos változásokat:

  • időt és teret biztosít neked, hogy kitaláld az új céljaidat, részletesen dolgozz rajtuk, hogy hogyan tudod őket elérni
  • megtalálod életed új irányát és pozitív fókuszát
  • újra megtalálod az erőforrásaidat, amikre támaszkodni tudsz az utad során
  • megerősödik az önbizalmad
  • tisztán fogsz látni a lehetőségek tekintetében és támogatlak, hogy a számodra legmegfelelőbbet válaszd
  • biztosítja, hogy ne állj le, hanem haladj előre
  • biztos pontot jelent az ismeretlenben.

Ha mindezek közül a gondolatok közül bármelyik betalált nálad, bízz magadban, bízz benne, lépj bátran a tettek mezejére! Jelentkezz be hozzám egy 30 perces ismerkedő beszélgetésre, és nézzük meg, hogyan tudunk együtt dolgozni!

Buddhát idézve: “Az a baj, hogy azt hiszed, van időd.”

Jelentkezz be hozzám egy 30 perces ismerkedő beszélgetésre, és nézzük meg, hogyan tudunk együtt dolgozni! Kezdj el már ma a holnapodon dolgozni!

Időpontot foglalok most

Középkorú nő piros pulóverben ül egy kávés bögrével a kezében.