Coaching Önfejlesztés

Mi is pontosan a coaching és miért lehet neked is hasznos?

Férfi egy salakos teniszpályán az alapvonalról szervál.

Vannak bizonyos szakmák, amik időről-időre felkapottá válnak. Ilyen volt egy időben az asztrológus, vagy a kineziológus, a jóga oktató. Manapság már mindenki online marketing szakértő vagy coach. Ugyanakkor az a tapasztalatom, hogy az emberek nem tudják, hogy a coaching miben különbözik a többi támogató szakmától és mire tudnának egy coachot használni. Ha valakinek valamilyen „problémája” van, valahogy a coach az utolsó megoldás, ami az eszébe jut, hogy igénybe vegye. Előbb elmegy mindenféle előadásokra, workshopokra, vagy különböző ezoterikus segítőkhöz fordul. A pszichológus és a coach nagyjából az utolsó helyen van a segítők körében. Félreértés ne essék, én is el szoktam menni előadásokra, workshopokra, önismereti kurzusokra, sőt még asztrológushoz is járok. Nekem bejön, segít önmagamat jobban megismerni, tisztábban látni.

A coaching története dióhéjban

A coaching a sport edzők (angolul coach) világából került át az üzleti világba. Ebben az értelemben egy viszonylag új terület, a ’70-es évekre tehető a kialakulása. 1974-ben jelent meg Tim Gallwey könyve a The Inner Game of Tennis. Ez a teniszjátékosok belső játékával foglalkozott, felismerve azt, hogy a fizikai erőnlét és technikai tudás mellett ugyanolyan fontos a játékosoknak a „belső világuk”, a belső ellenfelükkel (azaz saját magukkal) folytatott monológjuk, az életszemléletük, az önismeretük fejlesztése. Innen pedig villámgyorsan elfogadott lett az üzleti világban, mint támogató szakma.

Férfi egy salakos teniszpályán az alapvonalról szervál.

Mi is valójában a coaching?

A coaching egy támogató beszélgetés, ami alapjában az ügyfélről (coachee) szól. Ő érkezik valamilyen kérdéssel a coachhoz. A coachingban nem beszélünk problémákról, mivel nincsenek problémák, csak helyzetek, amiket kezelünk, megvilágítunk. A coach szempontokat, nézőpontokat ad. Gyakorlatilag abban segíti az ügyfelét, hogy megtalálja a SAJÁT válaszait, a SAJÁT útját. A coach nem ad tanácsot, nem próbálja megmondani a tutit. Katalizál, facilitál, inspirál, megvilágít, támogat.

És miben tud segíteni a coaching?

Alapjában véve két nagy ága van, az egyik a life coaching, a másik az üzleti (business) coaching. Life coaching területen alapjában véve bármilyen kérdésen lehet dolgozni, amiben szeretnél fejlődni, tudatosabb, sikeresebb, hatékonyabb lenni. Mondok néhány példát:

  • hogyan kommunikáljak jobban pl. egy állásinterjún, a kollégákkal, a főnökömmel, a párkapcsolatomban, a gyerekemmel, a szüleimmel
  • nem tudok nemet mondani, ezért minden az én ölemben landol. Már elegem van ebből, de úgy érzem, hogy nem tudok változtatni ezen, pedig szeretnék
  • hogyan tudok könnyebben, gyorsabban eljutni a célomhoz anélkül, hogy fölösleges köröket futnék
  • munkahelyet szeretnék váltani, mert a mostanit unom/úgy érzem, hogy nem tudok kiteljesedni/nem ismernek el, de nem tudom, hogy hogyan induljak el, kétségeim vannak afelől, hogy sikeres tudok lenni máshol
  • úgy érzem, hogy sokkal több van bennem, mint amennyire eddig vittem, de nem tudom, miként hozzak ki magamból többet.
  • szét vagyok esve, semmire nincs időm, folyton fáradt vagyok és kimerült.
  • Nagyon gyorsan elvesztem a lelkesedésemet egy dolog iránt vagy egyáltalán nem lelkesedem semmiért.
Lovas akadályt ugrat a lovával. A coach segítségével te is át tudod ugrani az akadályokat.

Ücsörgés a kényelmes, komfortos, langyos matériában, vagy változtatás?

A legtöbb ember akkor jut el a változtatás gondolatára, ha valami drasztikus vagy tragikus dolog történik vele az életben. Kirúgják a munkahelyéről, súlyosan beteg lesz ő vagy valaki a környezetében, szakít vele a barátja, barátnője. Alapból nincs meg a sürgősség érzése bennünk, hogy holnaptól másképp akarom csinálni a dolgaimat. Általában elvagyunk a langyos trutyiban, egészen addig, amíg egy jókora szikla bele nem hullik és akkor a hullámok átcsapnak a fejünk fölött. És akkor hú, gyorsan, segítség kell!

Mikor lehet elkezdeni coachhoz járni?

A jó hír az, hogy bármikor. Mostanában úgyis olyan sokat lehet hallani az élethosszig tartó tanulásról, önfejlesztésről, soha nem késő elkezdeni. A tegnapi tudásoddal akarsz sikeres lenni a jövőben? Khm. Nem biztos, hogy sikerülni fog. A rossz hír pedig, hogy valószínűleg egy alkalom nem lesz elég. Új szokások kialakításához azt mondják 21 nap szükséges. Ezért csinálnak egyesek 30 napos kihívásokat, mert addigra biztos rögzül az új szokás. De mostanában már 66 napról is hallottam az új szokások kialakításával kapcsolatban. Tehát készülj fel, ha belevágsz, kötelezd el magad. Nem a coaching mellett, hanem magad mellett. Amellett, hogy fejlődni akarsz, jobb, sikeresebb ember akarsz lenni.
A sportolóknál elég egyértelmű, hogy ha valaki nagyobb teljesítményt és jobb eredményeket szeretne elérni, az edzővel dolgozik együtt. A coach is egyfajta edző, aki kihozza belőled a jobb teljesítményt. Használd te is!

Itt tudsz bővebben olvasni rólam és itt tudsz időpontot foglalni.

Ajánlott bejegyzések