Coaching

8 indok, hogy miért fordulj inkább coachhoz ahelyett, hogy a barátnőiddel, haverjaiddal beszéld meg a problémáidat

baráti-beszélgetés-coachery

Az a tapasztalatom, hogy az emberek nagy része nem tudja, hogy mi is az a coaching, mire való és miben segíthet nekik ha elmennek egy coachhoz? Pedig mostanában sokszor lehet a coachingról hallani, lépten-nyomon olyan cikkekre lehet bukkanni, amiket coachok írtak, sok olyan program elérhető, amiket coachok szerveznek.

Ebben a kérdésben igyekszem szempontokat adni neked. Ha valakinek valamilyen nehézsége, problémája van, olyan helyzet elé került az életben, amivel nem igazán boldogul, ne adj’ isten már sokadjára jön vele szembe egy bizonyos dolog, mit tud tenni?

  • Saját maga rágódik a kérdésen és próbál valamilyen ötlettel, megoldással előjönni.
  • Megbeszéli a barátaival, barátnőivel.
  • Jó esetben a családjával, szüleivel, testvéreivel.
  • Elmegy asztrológushoz, kineziológushoz, theta-healingre, valamilyen spirituális/ezoterikus támogatóhoz fordul.
  • Családállításra megy.
  • Van valaki mentor jellegű ismerőse, akinek bízik az értékítéletében.
  • Pszichológushoz fordul.
  • Egyéb… biztos van még más megoldás is, ami nem jutott eszembe.

baráti-beszélgetés-coachery

A coach és a coaching nincs benne az emberek tudatában, tapasztalatom szerint a legritkább esetben fordul valaki coachhoz. Pedig akik már részt vettek coaching ülésen, azok szinte egyhangúan azt vallják, hogy hasznos volt.

Mégis, miért fordulj coachhoz ahelyett, hogy magad próbálnád megoldani a saját problémádat vagy egy baráttal vagy családtaggal beszélnéd meg, ami éppen aggaszt vagy foglalkoztat?

Egy coach független

Olyan kívülálló személy, aki érzelmileg nincs érintve a kérdésedben. A barátok és családtagok nagyon sokat tudnak segíteni az empátiájukkal, támogatásukkal, ugyanakkor egy idő után elfogyhat a türelmük és a legjobb, amit tudnak mondani, az az „engedd el” (egyébként is nagyon divatos mostanában mindent elengedni” vagy a „lépj túl rajta”). A családtagok elfogultak lehetnek és bár a legnagyobb jóindulattal és jóakarattal viseltetnek irántad, a saját kútfejük nem biztos, hogy elég a problémád megoldására.

Egy coach őszinte

A fentiekből kifolyólag (érzelmileg nem érintett) sokkal őszintébben tud veled kommunikálni. Mivel tanult szakemberről van szó, remélhetőleg a kommunikációja is olyan, hogy bár őszintén ad neked visszajelzést, az mégsem lesz bántó. Nem biztos, hogy jól fog esni, amit mond, de egy külső szemlélő objektivitásával mondja el a mondanivalóját.

Egy coach nem ítélkezik

Sokszor a legmélyebb problémáinkat félünk megosztani valakivel, mert félünk, hogy ítélkeznek felettünk, vagy egyszerűen szégyelljük a dolgot (a szégyen egy külön téma, még mindig óriási tabu, tervezem, hogy írok róla külön bejegyzést). Lehet, hogy ennek nem is vagyunk tudatában, csak egyszerűen valami megmagyarázhatatlan ok miatt nem beszélünk róla, cipeljük magunkkal, mint egy láthatatlan hátizsákot.

Egy coach a számodra legmegfelelőbb, személyre szabott megoldást nyújtja

Ha barátokat, családot kérdezed és nekik mondod el a problémáidat, mindenki a saját szemüvegén keresztül látja azt és ez nem biztos, hogy a számodra legmegfelelőbb megoldás lesz. A coach un. értő figyelemmel fordul feléd. Egyszerre figyel rád és közben figyel arra is, amik benne felmerülnek. Egy-egy szóra, ami megüti a fülét, vagy a következő kérdésre vagy asszociációra, ami eszébe jut. Ez alapján támogat téged a saját élethelyzetednek megfelelően.

Egy coach nem ad tanácsokat

A család vagy a barátok bár legjobb tudásuk és képességük szerint próbálnak téged támogatni, ez a legtöbbször tanácsokban jelenik meg, olyan ötleteket mondanak neked, ami náluk bevált. Nos, arra sajnos semmilyen garancia nincs, hogy ezek nálad is működni fognak. Ezen kívül neked rendkívül rosszul eshet, ha úgy érzed, hülyének néznek, hogy még egy ilyen apró problémát sem tudsz megoldani egyedül. Egy jó coach kérdez és rávezet a saját kérdéseidre és a saját válaszaidra. Nem ad tanácsot.

Egy coach nem pletykál rólad

Óhatatlanul is előfordul, hogy egy baráti beszélgetésből kiszivárognak részletek. Lehet ez véletlen, akaratlan elszólás, vagy egy baráti sörözés mellett, amikor már kicsit megoldódnak a nyelvek. Mint az összes támogató foglalkozást folytatókat, a coachokat ugyanolyan titoktartás kötelezi, mint az orvosokat vagy a pszichológusokat.

Csak rólad van szó a coaching üléseken

Egy baráti beszélgetésnél óhatatlanul egy kicsit rólad, egy kicsit a másikról is szó van. Mindenki meghallgatja a másikat, lehet, hogy egy kicsit több szó esik az egyik fél problémájáról, de alapjában véve elég kiegyensúlyozott a beszélgetés. A coaching ülésnél te vagy a főszereplő. Rólad van szó, te beszélsz. A coach kérdez, vagy egyéb más eszközök segítségével segít neked, hogy képes legyél egy másmilyen rálátást szerezni a helyzetedre.

A coaching az a szakterület, ami számos tudományág eredményeit ötvözi

A coachinghoz egy sajátos módszertan tartozik és jónéhány tudományterület ötvöződik benne. A nyelvészet, informatika, a pszichológia számos ága: kognitív pszichológia, pozitív pszichológia, viselkedéstan, designgondolkodás, vezetéselmélet mind alapot adott egy új tudományág kialakulásához. Mindemellett a coaching önreflexív, ami azt jelenti, hogy visszahat saját magára, folyamatosan fejődik, beépíti magába az új tudományos eredményeket.

Szóval, ha legközelebb valami olyan helyzetben találod magad, akkor jusson eszedbe, hogy coachok is vannak a világon, és lehet, hogy egyikőjük tud neked segíteni. A coachingról bővebben itt tudsz olvasni.

És ha a közösségi oldalakon szeretnéd még több gondolatomat olvasni, itt megteheted.

Egy férfi és egy nő beszélget coaching ülés közben.

Ajánlott bejegyzések