Coaching Önfejlesztés Önismeret

5 szempont a célkitűzés soft oldaláról

célkitűzés, célok, coachery

Van egy könyv, Keith Ellis: Csodalámpa – célkitűzés azoknak, akik nem szeretnek célokat kitűzni. Ennek a könyvnek a bevezetőjében van egy példa. Yale Egyetem diákjai körében kísérletet végeztek 1953-ban. A hallgatók mindössze 3%-a rendelkezett konkrét, meghatározott célokkal. Húsz évvel később a Yale újra megkereste az egykori osztály tagjait, és arra a felismerésre jutott, hogy az a három százalék, mely meghatározott célokkal rendelkezett, nagyobb nettó jövedelmet szerzett, mint a maradék 97% együttvéve.
Bár a kísérlet nagyon jól hangzik, és van értelme azt gondolni, hogy a célkitűzés fontos, és ha valamire fókuszálsz, ott eredményt is fogsz elérni, ez a történet sajnos nem igaz. Soha nem volt ilyen kísérlet*. Mégis, jó lenne azt hinni, hogy ha célokat tűzöl ki magadnak, akkor sikeresebb leszel. Ahogy az angol mondja: where attention goes, energy flows.

Én és a célkitűzés

Nekem sokáig nagyon rossz volt a viszonyom a célokkal, és természetesen meg is tudtam magyarázni, hogy miért nem tűzök ki célokat magamnak. A leghihetőbb magyarázatom az volt, hogy annyira változik a világ és én is annyira változom, hogy mire elérném a célomat, addigra már lehet, hogy teljesen máshol lenne a fókuszom és mást akarnék. Ugye, milyen jól be tudom csapni magam? Az agyam az ellentmondást ezzel a mondattal oldotta fel. És mi volt az ellentmondás másik fele? A szívem mélyén tudtam, hogy azért nem szeretek célokat kitűzni magamnak, mert félek a kudarctól, félek, hogy nem érem el őket.

Ahol mégis tűzök ki magam elé célokat

A futás (főleg a terepfutás) nekem jó metafora az élet többi területére, hiszen annyi minden történhet egy edzés vagy egy verseny alatt. Van egy edzés, eltervezek valamit, számítok valamilyen eredményre, de abban nem vagyok biztos, hogy hogy fogom elérni, mert vagy minden a terv szerint megy, vagy nem, mert én vagyok fáradtabb, vagy épp akkora a sár, hogy nem lehet haladni. Tavaly is és idén is a célversenyem a Visegrád trail nevű versenyvolt, ami 30 km a Pilisben, Visegrádtól Szentendréig, hegyen völgyön, erdőn-mezőn keresztül. Hogy ne unatkozzanak a futók, 1100 m pozitív szintkülönbséget is le kell küzdeni az út során. Mivel ez már akkora vállalás volt, amihez úgy éreztem, hogy szükségem lenne valamiféle szakértelemre, ezért edzővel készültem a versenyre**.

SMART szempontok helyett másféle szempontok a célkitűzésben

Arról már bizonyára hallottál a célkitűzés kapcsán, hogy SMART célokat érdemes kitűzni, és számtalan cikket is tudsz találni erről, én azonban úgy gondolom, hogy a kevésbé megfogható tényezők legalább ennyire fontosak abban, hogy elérd a céljaidat. A lenti pontokkal ebben akarok neked is támpontokat adni és így közelebb hozni téged a célok könnyed eléréséhez.

1. Élvezem az utam

Szeretek futni, kikapcsol mentálisan, amennyire elfáradok, annyira fel is töltődöm közben. Ha terepen futok, a jelenben tart, a lábam elé nézek és figyelek, mert ha elkalandoznak a gondolataim, egy pillanat alatt óriási hasraesés lesz a vége. Élvezem a fényeket, az illatokat, a madárdalt az erdőben, összerezzenek, ha zizeg az avar (főleg szürkületben).

2. Szenvedélyesen csinálom

Miután élvezem a futást, ezért szívesen, akár áldozatok árán is foglalkozom vele, energiát teszek bele, és ezáltal energiát is nyerek belőle. Érzelmeket vált ki belőlem, ha csinálom, vagy ha beszélek róla, így még jobban kapcsolódom hozzá. És még akkor is, ha egy edzés nem úgy sikerül, mint ahogy terveztem, nem a kudarc élmény van bennem, hanem a vágy, hogy másnap folytassam, újra csináljam.

3. Az út során ránézek a részeredményekre, de nem foglalkozom velük túl sokat

Az edzések változatosak, rövid futás, hosszú futás, feladatok, de mégis nyomon tudom követni, hogy mondjuk 3 hónappal ezelőtt hogy ment egy 10 km-es futás és hogy megy most. Igen, az is hasznos, hogy van egy rendszer, amiben az adatokat elmentem és így örömmel tudom nézegetni, ahogy gyűlnek a kilóméterek és néha megveregetem a saját vállamat, amikor látom a fejlődésem. A nagy célhoz vezető utat kis rész-szakaszokra bontom, és miközben ezeket elérem, közelebb kerülök a végcélhoz is. De nem a kis szakaszokon van a hangsúly, hanem a végső célon.

4. Tudatosan, szisztematikusan, más szakértelmét bevonva csinálom

Fel- és elismerem azt, hogy én nem vagyok szakember az edzésterv felépítésében és kérek segítséget. Van edzőm, aki mindig az épp aktuális állapotomnak megfelelően adja nekem a következő heti tervet, ami közelebb visz a célomhoz. Nekem nem kell gondolkodnom, csak végrehajtanom, persze jelezve, ha valami gond van és nem tudom megcsinálni. Ez a közös munka egyben felelősségben is tart (angolban accountability, nem responsibility).

5. Nem csak a cél számít, hanem az, akivé, amivé válok, miközben a célom felé haladok

Majdnem olyan az egész felkészülés, mintha ez a folyamat lenne a cél, a verseny a sor végén csak a cseresznye a tejszínhab tetején. Ahogy a nehézségek ellenére (hideg, meleg, eső, sár, nem megfelelő étkezés a futás előtt) megcsinálom az edzést, menet közben megoldom a nehézségeket, ezek mind megerősítenek engem, hogy ezt a tudást a hétköznapokban is tudom alkalmazni. Nem csak fizikailag érzem a fejlődést, hanem mentálisan is. És mivel általában egyedül futok, csak magamra számíthatok, hogy megoldjam a helyzeteket. Ahogy közeledem a célom felé, növekszik a rezilienciám is.

Tehát a kérdéseim feléd, amiket te is fel tudsz tenni magadnak a célkitűzéssel és az éppen aktuális céloddal kapcsolatban:

  • Élvezed az utat, ami a célod felé vezet? Ha esetleg erre nem a válaszod, akkor mit tudsz tenni, hogy jobban élvezd?
  • Mennyire szenvedélyesen csinálod a részfeladatokat, amik a célodhoz vezetnek? Mit tudsz változtatni, hogy szenvedélyesebb légy?
  • Mennyire foglalkozol a részeredményekkel?
  • Kitől kérsz segítséget, hogy könnyebben, gyorsabban közelebb kerülj a célodhoz?
  • Milyen az az ember, akivé válsz az utad során, miközben haladsz a célod felé? Mi vonzó számodra ebben az emberben? Milyen tulajdonságot szeretnél még becsempészni ebbe az emberbe?

Remélhetőleg te is olyan célokat tűzöl ki maga elé, amelyekkel tudsz azonosulni, szívesen és szenvedélyesen dolgozol az elérésükön. Ha mégis úgy érzed, hogy jól esne neked egy külső szem és fül, hogy hogyan tudod könnyebben elérni őket, olvasd el a bejegyzésemet a coaching pozitív hatásáról, vagy kérj tőlem időpontot.

* https://ask.library.yale.edu/faq/175224

** A versenyt sikeresen teljesítettem.

Visegrad trail befutó Coachery

Ajánlott bejegyzések